Activiteiten en workshops die wij o.a. hebben gedaan

 Workshop Schapenhoeden mei 2009eerst bekijken.jpg

In mei 2009 hadden we ons opgegeven voor een workshop schapenhoeden bij Jaap Kremer met Kaija, tevens zou er gekeken worden in hoeverre de aanleg om te hoeden aanwezig was.
Deze dag was het erg warm maar dat mocht niet deren, Kaija trok zich er niets van aan.
De schapen werden in een paddock gedreven en wij moesten er omheen blijven lopen, Kaija bleef regelmatig staan en stond ze heerlijk gras te eten maar onderwijl hield ze de schapen heel goed in de gaten, zelf moest ik doorlopen zonder ook maar een kik te geven wat toch wel heel moeilijk is.
schapenhoeden2.jpgAls ik weer een rondje verder was sloot ze zich wel weer aan met een blik van O, vrouwtje ben jij er ook nog.
Na menig rondje gelopen te hebben werd er een schaap richting het hek geduwd, de eerste keer schoot Kaija 3 meter achteruit van schrik, de tweede keer was dit nog maar 1 meter en de derde keer ging ze kijken waar ze toch eigenlijk van geschrokken was wel komisch om te zien.

Toen ze dit alles rustig opnam moest ik haar even bij me houden en mochten de schapen los, begeleid door een Border Collie.
Nu mocht ik haar van de riem doen en af leggen met het commando blijf! Zelf vond ik het erg spannend en wat denk je, het woordje blijf had ze nog nooit van gehoord. Voor ik 5 meter op weg was kwam ze al in de benen, rende gelukkig niet naar de schapen maar kwam rustig naar mij toe lopen. Ik mocht haar VRIJ geven en verder mijn mond houden, stond wel een beetje met knikkende knieën, maar achteraf was dit nergens voor nodig. Ze zag zelfs de Border Collie niet staan en had alleen maar oog voor de schapen. Er was een schaap wat uitgebroken en wat blijkt Schapenhoeden_0.jpg

Kaija had hoeders instinct en probeerde het schaap weer bij de groep te krijgen, dit was erg mooi om te zien en voor mij een kippenvel moment. Het ging voor mij veel te snel voorbij en had nog wel een uur mogen duren, we kregen een leuk rapport mee met het advies om er mee door te gaan, Kaija had aanleg!
 

Uithoudingsvermogen proef 08 - 11 - 2009

Bij de Kynologenclub in Apeldoorn hadden we de mogelijkheid om aan de UV proef mee te doen, dit is een officieel werkhonden examen. Nu dacht ik een FL is een werkhond, dus waarom zouden we het niet proberen.

Zondag 8 november heeft Kaija de Uithouding Vermogen proef met succes gelopen, ze is hier dus voor geslaagd.

Ze ging al wel regelmatig een paar kilometer mee naast de fiets, wel moet ik er bij vertellen dat onze madam het eigenlijk een beetje saai vond zodra we de wijk uit waren en er geen katten, kinderen e.d te zien waren. Dit was heel duidelijk aan haar te merken, ze liet de kop wat hangen en was met moeite vooruit te krijgen, hoe konden we dit oplossen?? Aan haar uithouding vermogen lag het niet want als we na een rondje fietsen thuis waren was het baasje moe van het stimuleren en Kaija ging heerlijk met onze 2 herders spelen. Om het wat leuker voor haar te maken mocht ze samen met 1 van de 2 andere honden langs de fiets, dus er was geen ontkomen aan, vrouwtje moest er ook aan geloven! Met iemand van de KC afgesproken om 15 km. te fietsen, als dit goed ging dan zouden we ons opgeven om mee te doen met het examen. Dit ging op zich goed, vooral als we tussen de weilanden liepen en hier af en toe ook iets te zien was (koeien, schapen, vogels die wegvlogen).

uv-proef.jpgVoor het examen waren er 9 honden ingeschreven, het baasje mocht fietsen, hem nog een keer op het hart gedrukt vooral in de groep te blijven zodat ze geestelijk voldoende prikkels zou hebben, haha of hij dat zelf niet wist.... Na de 2e stop dreigde het toch een beetje fout te gaan, het ging bergafwaarts en het tempo lag daardoor heel hoog, Kaija raakte achterop en wat dan niet te voorkomen is, mevrouw laat het kopje hangen en vind het niet leuk meer.... dit is dan gelijk aan het lopen te merken en het werd een hele toer om de snelheid van 12 km. per uur te halen. [fietsen] Vanaf dat moment moest ze er doorheen gepraat worden, ze heeft het er gelukkig toch goed vanaf gebracht. Eenmaal bij het eindpunt gearriveerd is er normaal nog een pauze van ongeveer 15 minuten, maar door omstandigheden kon dit niet en moesten de honden gelijk het veld op. Nu nog een kleine gehoorzaamheid proef, kijken of de honden mentaal nog in staat zijn wat volgwerk te laten zien, Kaija liep naast de baas te paraderen of dat ze nog niets had gedaan. Alle 9 honden zijn geslaagd!!!! Al met al was het een leuke en gezellige middag ondanks dat het door mist een kleine wereld was.

Met de Uithoudingsvermogenproef (UV) kan een hond aantonen de lichamelijke en geestelijke eigenschappen te bezitten.

De proef bestaat uit een loopoefening en een gehoorzaamheidsoefening. Het lopen bestaat uit 20 kilometer, af te leggen naast de fiets op een snelheid van 12-15 kilometer per uur. In deze rit zijn twee rustpauzes opgenomen (na respectievelijk 8 en 7 km.) waarin de keurmeester de hond nakijkt op vermoeidheidsverschijnselen en op de conditie van de voetzolen. Na nog een rustpauze moet de gehoorzaamheidsoefening, die bestaat uit los volgen, worden afgelegd.

Trainen voor de UV proef is absoluut noodzakelijk, een ongetrainde hond kan de proef onmogelijk volbrengen.

 

17 april 2011 volgden we nogmaals een workshop schapenhoeden in Drenthekopie van IMGP4279.jpg

Dit keer was het een wokshop met uitsluitend Finse Lappenhonden, bij Jaap Kremer in Drenthe, het weer zat ons mee en het was een uitermate leerzame en gezellige dag. Van de 8 Finse Lappen die mee deden waren er toch 6 die in meer of mindere mate over de werk kwaliteiten beschikten en het hoeden van nature in zich hadden. Een aantal honden bleven toch graag bij de baas of vond de groep toeschouwers wel héél interessant. Iedereen heeft met zijn hond in de ochtend een sessie gedaan en voor de honden die wel enige aanleg hadden was er in de middag nog een sessie. Het is ontzettend leuk om met je eigen hond te ervaren wat voor effect de hoedende hond op de schapen heeft maar het is ook een genot om te zien hoe andere honden dit oppakken.
Kortom het was een Super dag! (foto's staan onder picasa webalbum)

Workshop speuren/ reddingswerk mei 2012

29 mei hebben we een workshop reddingwerk/ speuren in Ermelo gevolgd met nog 11 Finse Lappenhonden, dit was weer een hele ervaring en erg leuk om te doen en ook niet geheel onbelangrijk, de weergoden waren ons goed gezind!
Deze activiteit werd verzorgd door instrukteurs van de Leonbergse reddinghonden vereniging. 
De groep werd in 3en verdeeld en ieder ging met een instukteur mee om een onderdeel te doen.
Wij mochten beginnen met het speuren, eerst zelf een kort spoortje uit zetten en vervolgens de hond ophalen en op het spoor wijzen, Kaija heeft haar neus goed gebruikt en de beloning (speeltje) aan het eind snel gevonden.
Vervolgens rouleerden de groepen en mochten wij naar het onderdeel reddingswerk, er lag een slachtoffer achter de struiken welke gevonden moest worden, de hond moest vooruit gestuurd om het slachtoffer te vinden. Nadat dit gelukt was moest dit duidelijk gemaakt worden aan de baas dmv een bringsel, hierna samen met de hond naar het slachtoffer waar hij beloond werd met zijn speeltje.
Als laatste onderdeel hadden wij het apporteren, dit zou voor Kaija niet moeilijk moeten zijn, maar om van de 5 voorwerpen er 2 terug te brengen had mevrouw geen zin in en was ineens drukker met haar omgeving (snuffelen). Bij dit onderdeel hadden ze een spel met schuifjes waar snoepjes onder verstop zaten, de bedoeling was dat de schuifjes met de poot opzij geschoven werden en niet met de snuit, het doel hiervan is om de hond op commando te leren graven.
Het was een erg leuke, leerzame en ontspannende dag.

September 2012 hebben we een workshop schapenhoeden met Kaija en haar nakomelingen gedaan, allen hadden aanleg om te hoeden, het was enorm leuk om te zien dat alle vier de jonge honden gedreven waren.
 

Vanaf 2013 tot heden

​Tikka volgt een cursus schapenhoeden en ze is zeer gedreven. Bij haar is het voornamelijk zaak om er rust in te brengen en de schapen niet uiteen te drijven en ze vervolgens weer naar de baas kan brengen.
Ze heeft er veel plezier in, wat heel belangrijk is om leuk met haar te kunnen werken.

(foto)